Sanal gerçeklikteki cinsel taciz suç mu?

Dijitalleşmenin hızla ivme kazandığı çağımızda yapay zeka çalışmaları ve sanal gerçeklik ortamları da her geçen gün kendini bir üst seviyeye taşıyor. Elbette bugün internet suçları olarak bahsedilen hususlar sanal gerçeklikteki gelişmelerden sonra nasıl şekil alacağı da bir tartışma konusu.

Delhi Amity Law School son sınıf öğrencisi olan Saanchi Wadhwa, www.thelawblog.in’de yayınlanan “Sexual Harassment in Virtual Reality: Is it real?” yazısında sanal gerçeklikte yaşanabilecek olası cinsel suçlarla ilgili olarak mevcut yasaların bizleri ne kadar koruyabileceğine ve sanal gerçeklikte yaşanacak olan tacizlerin suç sayılıp sayılmayacağına dair bazı tespitlerde bulunuyor.

Sanal gerçeklikte insanların gerçek duygular yaşadığına dikkat çeken Wadhwa yazısında, QuiVr isimli bir oyunda yaşanan bir taciz örneğine de yer veriyor. Ayrıca küresel bazda oynan oyunlarda tacizci ile mağdurun farklı ülkelerde olmasına da dikkat çektiği yazıda Wadhwa, ülkelerin bu gibi konularda ortak hareket etmesi gerektiğine dolaylı yoldan da olsa değiniyor.

Yazının orijinal ve tam metnini okumak için: https://thelawblog.in/2021/02/22/sexual-harassment-in-virtual-reality-is-it-real/